És amire még szükség lehet légtechnikai szerelésben: hangcsillapítók, keretes hálók, laposvas karima, anemosztátok, szellőző rácsok, légszelepek

légtechnika
Amikor a hűtés és a fűtés nem probléma
2017-08-29
légtechnika
Légcsatorna, amin keresztül az épület lélegzik
2017-10-25
légtechnika

Amennyiben légtechnikai berendezés vásárlására adja fejét, ne gondolja, hogy csak a készüléket kell megvásárolnia, pontosabb a beltéri és kültéri egységet, számos egyéb tartozékra is szüksége lesz, hogy a rendszere működőképes lehessen.

 1. Merev, spirálkorcolt légtechnikai csövek azok az alkatrészek, amelyek a levegő szállításáért felelősek, ebből akár több méterre is szüksége lehet, annak függvényében, hogy milyen távolságokat tervez a berendezése felszerelése szempontjából.
 2. Ha merev falú légtechnikai csöveket használ, akkor mindenképpen szüksége lesz cső idom kapcsolókra, T-, nyereg-, Y elágazó, könyök- és szűkítő idomokra, pillangó szelepekre, tetősapkákra, csatlakozó csonkokra, visszacsapó szelepekre is.
 3. Léteznek műanyag légcsatornák is, négyszögletes és kör alakú kivitelben is, természetesen ezekhez is mindenféle idomok kapcsolhatóak.
 4. Léteznek flexibilis légtechnikai csőrendszerek is, melyek háztartási, kereskedelmi és ipari célra egyaránt alkalmazhatóak.
 5. Minden légtechnikai berendezéshez csatlakoznia kell egy úgynevezett szűrőháznak, amelyben a szűrő helyezkedik el, ami megszűri a levegőben található anyagokat. Tehát erről semmiképpen nem szabad lemondania.
 6. A fűtő kalorifer, ami tulajdonképpen egy csövekből és lamellákból álló tartozék, melynek funkciója, hogy gazdaságossá tegye a hőátvitelt a fűtőközeg és a levegő között, tehát a berendezésben keletkező hőmennyiséget le is adja a helyiség levegőjének és így megfelelő hőmérsékletet fog ön számára biztosítani.
 7. Aztán még ott vannak a nyomáskülönbség kapcsolók, hőmérséklet-érzékelő tartozékok és az úgynevezett pulzerek, amelyek tulajdonképpen a hőszabályozó kapcsoló funkcióját hivatottak ellátni.
 8. A hangcsillapítók ásványi alapanyagból készült hangelnyelő réteggel készülnek, ráadásul éghetetlenek.
 9. A helyiség funkciójának függvényében lehet normál és díszes kivitelezésű szellőző légrácsokat beszerelni. A légtechnikában általánosan alkalmazott szellőző rácsok közvetlenül a falsíkra vagy a légcsatornára szerelhetőek.
 10. A könnyen állítható légszelepek falba vagy mennyezetbe egyaránt beépíthetőek, szerepük az épületen belüli levegő elszívása. A légszelepek állítható ráccsal vannak felszerelve, melyek nagynyomású rendszereknél is jól alkalmazhatóak.
 11. Az általában kör alakú anemosztátok a levegő befúvására és elszívására egyaránt alkalmasak, melyek csatlakozódobozzal összeépítve egyenletes levegőszállítást és egyedi szabályozást tesznek lehetővé az ön számára.
 12. A laposvas karimát elsősorban a légtechnikai csővezeték befejezésénél használhatja, ezzel végezheti a ventilátor összekötését a csővezetékkel, illetve a csövek falra történő felerősítésére is használhatja.
 13. A keretes hálók horganyzott háló felhasználásával készülnek, a keretes fenékhez csatlakoznak.
 14. A sorból nem maradhatnak ki az átszellőző elemek, más néven légbevezető tartozékok, melyek a gépi elszívó rendszerek szabályozásához tudnak hozzájárulni.

Ahogy látható, a légtechnikai berendezésen kívül számos olyan tartozék szükséges, amit célszerű inkább szakember segítségével beszereznie.