Légcsatorna, amin keresztül az épület lélegzik

légtechnika
És amire még szükség lehet légtechnikai szerelésben: hangcsillapítók, keretes hálók, laposvas karima, anemosztátok, szellőző rácsok, légszelepek
2017-10-25
Légtechnika, amit nem a cirkuszban mutatnak be
2017-10-25
légtechnika

légtechnika

Elgondolkodott már valaha is azon, mennyire fontos a jó levegő?

Sokan úgy gondolkodunk a levegőről, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne az a tény, hogy az mindig teljesen tiszta, és mindig ideális mennyiségben van jelen. De biztos, hogy sosem túl kevés – például zsúfolt, zárt helyeken, ahol sokan alszanak vagy dolgoznak egyszerre? Nos, az igazság az, hogy a levegő ugyan gyakorlatilag láthatatlan, mégis elengedhetetlen feltétele az életnek, a jó minőségű levegő pedig a jó életminőségnek.

Budapesten pedig rengeteg olyan épület található: több lakásos társasház, vagy több helyiséges irodaház például, mely esetén a levegő minőségét mesterségesen kell szabályozni annak érdekében, hogy minden egyes lakó vagy dolgozó elegendő mennyiségű, megfelelő hőmérsékletű, tiszta levegőhöz jusson. Erre hivatott a légcsatorna.

A légcsatornát úgy kell elképzelni, hogy egy hosszú fém, esetleg műanyag, csőről van szó, mely elvezeti a használt levegőt, azzal együtt pedig a nem kívánt illatanyagokat, hőmennyiséget, illetve a párát is. A légcsatornák nem csak Budapesten, hanem gyakorlatilag bárhol képesek többféleképpen tisztítani, fertőtleníteni illetve párátlanítani a helyiségek levegőjét. A megfelelően karbantartott légcsatornákat használó épületekben ezért kisebb lesz a penészesedés esélye, illetve nehezebben terjednek szét a bacilusok: ez által a lakók illetve a dolgozók egészségesebbek lesznek, és nagyobb teljesítményre lesznek képesek.

Nagyon sok berendezés használ légcsatornát. Először talán mindenki a légkondicionáló berendezésekre, vagy klímákra gondol, esetleg sokaknak eszébe juthatnak még az elszívó berendezések, melyeket leginkább nagyobb lakótömbökben, például panellakások ablaktalan konyháiban vagy fürdőszobáiban lehet megfigyelni. Nos, valóban, ezek a helyiségek tényleg légcsatornát használnak, azonban ma már sokkal több feladatra alkalmazhatók ezek a praktikus berendezések.

Tudta ön például, hogy a légcsatornás berendezésekkel nem csak hűteni, hanem akár fűteni is lehet? Ugye, hogy mennyire elmés, praktikus, és nem utolsósorban költségkímélő gondolat a klímák működési elvét gyakorlatilag megfordítani? Mennyire jól jöhet ez például egy központi fűtésű társasházban, ahol rendszeresen előfordul, hogy a rossz idő beállta ellenére a fűtés még nem indult el, esetleg nem nyújt elegendő meleget? A légcsatornás berendezések segítségével tehát ön a központi fűtéses lakásában vagy irodájában is egyedi fűtésesnek érezheti magát, egy nem túl költséges, viszont annál sokoldalúbb berendezés segítségével! Sőt, akár az is lehetséges, hogy egyszerűen beállítja a helyiségben a kívánt hőfokot, és ez az inverteres klímaberendezés eldönti, hogy ehhez neki hűtésre vagy fűtésre van szüksége.

A légcsatornához egyéni igényeinkhez mérten érdemes lehet további alkatrészeket és kiegészítőket, például keringető rendszert, hangcsillapítót, szellőző rácsokat, légszelepeket, keretes hálókat vagy laposvas karimákat vásárolni. Bármilyen célra keres bármilyen típusú légcsatornát, kollégáink szívesen segítenek a leginkább megfelelő légcsatorna, illetve légcsatornához tartozó kiegészítők szakszerű kiválasztásában! Forduljon hozzánk bizalommal!