Légcsatorna: mi ez és mire jó?

légtechnika
Spiko cső gyártás: a szakzsargon is lehet izgalmas
2017-08-29
légtechnika

légtechnika

Légcsatorna

Éttermek, irodaházak, alagutak, panellakások. Hogy mi a közös bennük? A légcsatorna. Mindegyiknek elengedhetetlen eleme a szellőzőrendszer, így már a tervezésnél komoly szerepet kap a légtechnikai rendszerek kialakítása. Mindegyikben gondoskodni kell az elhasznált levegő, füst, gőz, pára stb. elvezetéséről és a friss levegő bejuttatásáról, amit különböző méretű légcsatornákon keresztül lehet biztosítani. Légcsatorna

A légcsatorna alapvetően készülhet műanyagból vagy fémből, elrendezését tekintve lehet csillagpontos kialakítású, vagy állhat egy központi gerincből és az arról leágazó vagy abba becsatlakozó mellékágakból, és keresztmetszetére nézve lehet szögletes vagy hengeres kialakítású. Mindnek megvannak az előnyei és hátrányai, így a szakemberek ezek figyelembe vételével tervezik meg az adott felhasználáshoz optimális légtechnikai rendszert.

Légcsatorna

A fém légcsatornák előnye, hogy előállításuk olcsó, ugyanakkor az ilyen rendszerek rendszeres karbantartást igényelnek. Ebből következik, hogy elsősorban ipari alkalmazásra készülnek, ahol már eleve rendelkezésre áll a karbantartó személyzet a szükséges munkálatok elvégzéséhez. A műanyag légcsatorna drágább, szűkebb keresztmetszetekben érhető el, így természetéből adódik, hogy elsősorban lakossági felhasználásra alkalmas, ahol a teljesítmény helyett más, pl. a zajszűrő képesség a leghangsúlyosabb paraméter. Külön előnye még, hogy antisztatikus felületén nem tapad meg a por, így nem igényel rendszeres karbantartást sem. Légcsatorna

Az elosztó és gyűjtő csatornákból épült rendszerekben gyakorlatilag a légcsatorna révén közössé válik az összes, a rendszerbe bekötött helyiség légtere, ezért elsősorban olyan alkalmazási területeken népszerűek, ahol a zajáthallás nem feltétlenül zavaró. Ilyenek például az ipari konyhák, üzemcsarnokok vagy irodaházak. Csillagpontos elosztás esetén a központi csomópontból indul ki vagy ide fut be minden egyes helyiség légcsatornája, így itt nem alakul ki közös légtér, ezért nem szükséges hangcsillapítók beépítése sem.

A jobb helykihasználású szögletes, fém légcsatorna általában egyedi méretezés alapján készül, ebből adódik, hogy a szerelés során kimaradó elemek más rendszerekben nem hasznosíthatók. A szabványos idomokból összeépített légcsatorna keresztmetszete általában kör, de lehet négyszögletes is; ilyen esetekben a kimaradó elemek más rendszerekbe beépíthetők, viszont a szabványos elemek illesztése nem teljesen légmentes. Ezeknél az illesztéseknél megtapad a por, a vastag porlerakódás viszont ideális baktérium-táptalaj, így az ilyen szerelvények rendszeres tisztítást és karbantartást igényelnek.

A légcsatorna helyet kaphat az épület szerkezeti elemein belül, de nem ritka, hogy kívül, pl. a tetőtérben lehet csak elvezetni. Ilyen esetekben gondoskodni kell a csatorna hőszigeteléséről is, mert ronthatja az épület hűtésének/fűtésének hatásfokát. Természetesen a légcsatornákba különböző légtechnikai kiegészítők, berendezések is beépíthetők, amelyek fokozzák a rendszer hatásfokát vagy javítják a működési paramétereit; ilyenek például a ventilátorok, hangcsillapítók, tolózárak, zsaluk stb.