Spiko cső gyártás: a szakzsargon is lehet izgalmas

légtechnika
Légcsatorna: mi ez és mire jó?
2017-08-29
légtechnika
Amikor a hűtés és a fűtés nem probléma
2017-08-29
légtechnika

légtechnika

Hallott már a spiko csőről? Mit takar ez a rejtélyes név?

A légtechnikai berendezéseket, alkatrészeket gyártó ipar szaknyelve használja a spiko vagy spiro elnevezést a spirálkorcolt csövek megnevezésére, mely az ipari szellőztető rendszerekben és a légtechnikában leginkább alkalmazott, kör keresztmetszetű légcsatorna.

Spiko cső gyártás

A spirálkorcolt csövek főleg horganyzott acéllemezből készülnek, de rendelhető alumínium és rozsdamentes acélból készült változat is. Általában 5 méteres darabokra van vágva, de igény esetén rövidebbre is tudják szabni.

A spiko cső gyártása során a cső falát merevre készítik, melynek belső felülete sima. A spiko cső merevségéből adódóan, ha módosítani kell a cső futásának irányát, akkor iránytöréseket kell beiktatni. Viszont a cső merevségének köszönhetően csak 2-3 méterenként kell a felfüggesztést megoldani. Ezek a csövek 1000 Pascal nyomást bírnak el maximálisan, legfeljebb 70 Celsius fok hőmérsékleten. spiko cső gyártás

A spiko cső gyártása nagyon gazdaságos, olcsó építőeleme a légtechnikai rendszereknek. Ezek a csövek nagyon jól vezetik nemcsak a levegőt, hanem a hangot is. Ha látott már akciófilmet, akkor biztosan megfigyelte, hogy a tilosban járó hős általában ezeken a légtechnikai rendszereken keresztül nyer egér utat, de a mozgása okozta zajokat könnyen meghallja a gonosz ellenfél, mert a rejtekhelyet nyújtó spiko cső jelentősen felerősíti a hangokat. Természetesen nem kell kétségbe esnie, ennek a problémának a megoldására már beépíthető hangcsillapító berendezés, így a szomszéd irodában dolgozó kollégája nem fogja hallani, hogy miről beszél telefonon az ügyfelével, vagy urambocsá a barátnőjével. spiko cső gyártás

Spiko cső gyártás

A spiko csövekből álló légtechnikai rendszert úgy alakítják ki, hogy egy nagyobb átmérőjű gerincvezetékből kisebb átmérőjű csöveket ágaztatnak le, s ezeken vezetik a levegőt a különböző helyiségekbe. Egy különálló másik gerincvezeték pedig az elszívást látja el, hasonlóan a befújó vezetékhez, csak ellentétes irányban áramlik a levegő. Így tudják igazán olcsóvá tenni a légtechnikai rendszert. Ez a szerelési forma teljesen normális irodai, ipari, kereskedelmi környezetben.

A spiko cső nem építhető be az épület szerkezetébe. A csövek nagy átmérőjéből adódóan a légtechnikai rendszer ezen elemei nehezen helyezhetőek el, az egyszintes épületeknél gyakran a födém fölé teszik ezeket a csöveket. Ekkor viszont jelentősen szigetelni kell a hőmérséklethez gyorsan idomuló spirálkorcolt fémcsöveket. Ellenkező esetben télen hideg, nyáron pedig meleg levegő fog áramlani a rendszerben, s így pont az ellentétes hatást fogja elérni a rendszere, mint amilyet épp szeretne. Előnyösebb, ha a csövek az épületen belül futnak, bár ilyen esetben a csövek szerelése egy kicsit körülményesebb.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére a spiko csövekhez már gyártanak speciális szigetelést, amelynek hőszigetelő és párazáró tulajdonsága is kielégítő lesz. spiko cső gyártás

Ha meghozta a döntést, akkor már csak fel kell keresni cégünket, mi segítünk önnek megtervezni a spiko csövekből álló légtechnikai rendszerét, majd a közösen egyeztetett igényeknek megfelelően cégünk megkezdi a spiko csövek gyártását. Ezután elszállítjuk az ön telephelyére és igény esetén segítünk a légcsatornarendszer kivitelezésében is.